Mikä Vuolukivi

Pyrofylliitti tunnetaan paremmin nimellä vuolukivi. Vuolukiven nimitys on peräisin Gotlannin saaresta Vuojola. Vuolukivi nimitys viittaa myös vuolemiseen ja kiven muokattavuuteen. Vuolukivi sisältää erilaisia mineraaleja sekä kalkkia. Vuolukivet ovat väriltään yleisimmin harmaan eri sävyisiä. Vuolukiven rakenne on hieman pehmeä, ei niinkään kova. Sen pinta voi tuntua jopa saippuamaiselta. Tästä tuntumasta johtuen vuolukivestä käytetäänkin joissain tilanteissa nimitystä saippuakivi.

Vuolukiveä esiintyy ympäri maailman. Suomessa vuolukiviesiintymiä on tunnetuimmin Juuassa sekä Nunnanlahdessa.

Käyttökohteet

Aiemmin vuolukiven suosittu käyttökohde on ollut hautakivet. Nykyään vuolukiven suosituin käyttökohde on rakennusmateriaalina. Vuolukivi sopii niin ulko- kuin sisärakenteisiin. Vuolukivi on hyvin säänkestävä materiaali. Se ei kuitenkaan rakenteestaan johtuen sovi paikkoihin joissa vaaditaan kovaa kulutuksenkestoa, sillä vuolukiven materiaali ei ole tarpeeksi kovaa. Vuolukiveä ei pysty kiillottamaan. Vuolukivi on hyvin tiivistä materiaalia, tämä mahdollistaa sen käytön myös märkätiloissa.

Rakennuksista vuolukiveä löytyy uunista, takoista, sekä seinistä. Vuolukivi on ominaisuuksiltaan erinomainen tulisijoissa. Vuolukivi varaa hyvin lämpöä, sekä sen lämmönjohtavuuskyky on erinomainen. Vuolukivestä valmistettuja lahjatavaroita on myös saatavilla.

Tunnettuja vuolukiviyrityksiä

Nunnauuni Oy on menestynyt suomalainen yritys joka toimii Pohjois-Karjalassa. Yhtiö tai alkunsa Nunnanlahden uuni Oysta 1982 ja Nunnauuni on ollut sen tytäryhtiö vuodesta 2007 lähtien. Nunnauuni valmistaa lämpöä varaavia vuolukivestä valmistettuja tulisijoja. Yritys on arvostettu ja heidän tulisijojaan arvostetaan. Puolet yrityksen tuotteista viedään Eurooppaan. Vuolukivestä valmistetaan leivinuuneja, takkoja ja liesiä. Vuolukivistä tehdään myös sisustuslaattoja. Yhtiö on omavarainen kiviensä suhteen. Nunnauuni saa valmistusaineensa omalta louhokseltaan Nunnalahdesta.