Tiesitkö tämän kivistä

Tiedämme kivillä olevan pitkä historia. Tiesitkö, että Suomen vanhin kivi on 3500 miljoonaa vuotta vanha. Maailman vanhimmat löydetyt kivet ovat peräisin yli neljän miljardin vuoden takaa. Kivien ikä on arvioitu isotooppianalyysilla. Maailman vanhimmat kivet ovat olleet väriltään vaaleanpunaisia sekä ruskeita, niiden arvellaan olevan peräisin maankuoresta. Näin vanhoilla kivillä on suuri merkitys. Niiden avulla voidaan selvittää millainen maapallomme on ollut aikojen alussa. Kiviä tutkimalla on saatu selville, että maapallolla on ollut vettä jo yli neljä miljardia vuotta sitten. Kivet ovat antaneet tutkijoille myös viitteitä maapallon tuolloisesta lämpötilasta. Sen arvellaan olevan olleen melkein saman kaltainen kuin nykyään. Nämä kivet joiden alkuperä ulottuu kauas, eivät kuitenkaan paljasta vastauksia kaikkiin suuriin kysymyksiin. Kivet eivät anna merkkejä elämästä, joten on edelleen arvoitus miten elämä on maapallolle syntynyt. Kivet kuitenkin paljastavat, että ympäristö on ollut ihmisille elinkelpoinen jo kivien aikakauden alussa.

Kiviteollisuus

Suomalaisen luonnonkiviteollisuuden vienti on paljon voimakkaampaa kuin tuonti. Luonnonkiveä viedään maailmalle moninkertaisesti verrattuna siihen, mitä sitä tuodaan maailmalta meille. Kiviteollisuuden merkittävin vientimaa on Kiina. Kiviteollisuus vetää myös Saksaan, Ruotsiin, Ranskaan, Belgiaan sekä Italiaan. Kokonaisuudessaan kiviteollisuuden vientimaita on yli 40.

Suomalaista kiveä arvostetaan ja alan yrityksiin luotetaan. Luonnonkiviteollisuudessakin näkyy tuttu arvo, suomalainen laatu on hyvää.

Suomessa luonnonkiviteollisuuden alalla on vajaa 300 yritystä, jotka tarjoavat työpaikan noin 1500 työntekijälle. Luonnonkiviteollisuuden liikevaihto on yli 200 miljoonaa euroa. Viennin osuus liikevaihdosta on noin kolmannes.

Tarkasteltaessa rakentamisen hiilijalanjälkiä, huomataan kivitalojen rakentamisen hiilijalanjäljen olevan samaa luokkaa muiden rakennusmateriaalien rinnalla. Jos otetaan huomioon rakennusmateriaalien kestävyys, kierrätettävyys ja uusiokäyttö, huomataan kiven monikäyttöisyys ja tämän mukana sen ympäristöystävällisyys. Kivimateriaalia kierrätetään kattavasti jo nyt. Tällä hetkellä esimerkiksi tiilen ja betonin kierrätysaste on yli 80%.

Kiven vahvuus materiaalina on sen monipuolisuus. Kivi on myös kestävä ja ajaton ratkaisu.

Ammattina geologi

Geologit ovat tieteenalan ammattilaisia, jotka työkseen tutkivat maata, sen historiaa sekä rakennetta. Tutkimuksiin liittyvät olennaisesti kivet, jotka kertovat paljon enemmän asioita kuin tavallinen ihminen näkee niistä. Geologien tekemä työ on arvokasta. Se on äärimmäisen tärkeää yhteiskunnallisesti. Olemme saaneet geologien työn ansiosta mielettömästi tietoa maapallosta sekä sen historiasta. Geologit ymmärtävät luonnon antamia merkkejä.

Kivinäytteet

Geologian tutkimuskeskus ylläpitää kansannäytetoimintaa. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaiselle meistä on mahdollisuus lähettää tutkimuskeskukseen kivi-tai mineraalinäyte maksuttta. Näyte tutkitaan ja lähettäjä saa vastaustulokset postissa. Näytetoiminta on hieno mahdollisuus harrastajalle. Näytteet tutkiminen ja harvinainen löytö voi johtaa jopa kaivostoiminnan perustamiseen. Kiviharrastus on merkityksellistä niin harrastajalle kuin yhteiskunnallekin.

Kivimuseo

Tampereella museokeskus Vapriikissa on pysyvä näyttely koskien kiviä. Kivimuseossa pääsee ihastelemaan kivien ja mineraalien loistoa. Näyttelyssä on noin 7000 erilaista kohdetta ja ne on koottu monista maista ympäri maailman. Esillä on näyttäviä ja värikkäitä kiviä. Näyttelyssä pääsee ihastelemaan myös jalokiviä. Näytteillä on myös fossiileja.

Kiviterapia

Kivillä uskotaan olevan salaisia voimia. Kiviä on käytetty vuosisatojen saatossa ihmisten parantamiseen ja hoivaamiseen. Tieteellisillä tutkimuksilla kivien voimaa ei ole todennettu, mutta henkimaailman tasolla niiden kykyyn uskotaan toden teolla. Kivien sanotaan keränneen itseensä värähtelyjä ja niiden avulla voitaisiin säätää ihmisen auraa ja tuhota kielteistä energiaa. Kiviä käytetään luontaishoidoissa tasapainottamaan magneettista kenttäämme. Kiviterapian uskotaan ennaltaehkäisevän vaivojen syntymistä. Kivillä pyritään rauhoittamaan mieltä. Kivien avulla halutaan hakea apua käsitellä tunteita. Onnistuneita kokemuksia kivien terapeuttisesta vaikutuksesta on saatu uniongelmien, migreenin ja nivelkipujen hoidossa.

Kivien yhtenä erityisenä ominaisuutena uskotaan olevan niiden kyky suojella. Kivillä halutaan suojata henkilöä tai kotia. Kivien suojaavaan voimana uskotaan ja kannetaan esimerkiksi kivikorua kaulassa tai pidetään kodissa esillä kiviesineitä.

Kivet tutuiksi

Netti on tänä päivänä täynnä tietoa kivistä ja niiden tunnistaminen on helpompaa verrattuna aikaan ennen nettiä. Kivikone.fi sivusto on metson ja geologian tutkimuskeskuksen ylläpitämä nettisivu. Sivustolla on mahdollista selvittää testin perusteella yleisimpiä kiviä ja mineraaleja. Testi kysyy ensin onko kyseessä kivi vai mineraali. Seuraavaksi kysytään pintamateriaalia, vaihtoehtoina on kuvia. Testi kysyy myös muotoa, väriä ja muita mahdollisia ominaisuuksia. Vastattuasi kysymyksiin, kivikone antaa mahdollisen vaihtoehdon kuvan kera. Testi on mielenkiintoinen tapa tutustua kivien maailmaan. Sivustolta löytyy myös kuvagalleria jossa on kuvia kivistä ja mineraaleista, klikkaamalla kuvaa pääsee lukemaan tietoja.