Kalkkikivi lukeutuu kerrostuneisiin kivilajeihin. Se syntyy, kun kalsiumkarbonaatti saostuu vedessä. Kalkkikiveä syntyy paljon eliöiden avulla, joten monissa tapauksissa kalkkikivistä löytyy fossiileja. Kalkkikivi sisältää pääosin kalkkisälpää. Kalkkikivien värit ovat hyvin vaihtelevia aina vaaleasta mustaan. Kalkkikiven pintakuvioita on paljon erilaisia, riippuen lähinnä siitä sisältääkö kalkkikivi fossiileja vai ei. Kalkkikiveä esiintyy runsaasti, mutta vain vähän Suomessa.

Kalkkikivet ovat koostumukseltaan tiivistä, kovaa ja kiiltävää. Kalkkikiven juuret ovat pitkät. Se on maailman vanhin tunnettu rakennuskiviaines.

Kalkkikivestä on moneksi

Käyttökohteita kalkkikivillä on useita. Sitä käytetään niin rakentamisessa, maataloudessa, ympäristössä, teollisuudessa sekä puutarhoissa. Rakentamisessa kalkkikiveä käytetään teiden rakentamisessa, sekä rakennusmateriaalien kuten betonin valmistuksessa. Maataloudessa kalkkikiven ansiosta saadaan nostettua maaperän happamuutta. Kalkkikivestä valmistetaan myös rehukalkkia. Ympäristöasioissa kalkkikiveä käytetään juomavesien käsittelyssä sekä jäteveden puhdistamisessa. Teollisuudessa kalkkikiveä käytetään muun muassa sellun, paperin ja teräksen valmistuksessa. Kalkkikiven ainesosat ovat välttämättömiä myös lasin, sokerin, pinnotteiden, liimojen sekä muovin valmistuksessa. Puutarhoissa käytetään paljon puutarhakalkkia sekä kalkkimaaleja.

Tunnetuin kalkkikivi on marmori. Marmori on kiteistä kalkkikiveä ja se on ulkomuodoltaan poikkeuksellisen kiiltävää. Marmorin pintakuviot ja värit vaihtelevat paljonkin.

Kalkkikiven prosessi

Kalkkikivi käy läpi prosessin ennen kuin se on käyttövalmista moniin käyttökohteisiinsa. Kaikki alkaa louhinnasta. Kalkkikivi irroitetaan kallioista louhimalla koneilla, tai räjäyttämällä. Tämän jälkeen kalkkikivet murskataan. Murskattu kiviaines lajitellaan ja seulotaan. Tässä vaiheessa on saatu käsiin kalkkikiveä. Tämän jälkeen kalkkikivestä valmistetaan esimerkiksi kalkkikivijauhetta jauhamalla murskatut kivet. Murskattua ja jauhettua kalkkikiveä voidaan työstää kalkkiuunissa, jolloin se hajoaa lämmön ansiosta kalsiumoksidiksi sekä hiilidioksidiksi.

Kalkkikivi on yksinkertaisuudessaan hyvin puhdas luonnollinen aines. Kalkkikiven etuna on sen monikäyttöisyys. Kalkkikivi on monessa asiassa korvaamaton tuote. Ihminen käyttää päivittäin tiedostamattaan monia tuotteita, joita ei olisi ollut mahdollista valmistaa ilman kalkkikiveä.