Mitä hiekkakivet ovat ja miten ne ovat syntyneet

Hiekkakivien nimi kertoo pitkälti niiden tarinan. Hiekkakivet ovat kiveksi muodostunutta hiekkaa. Hiekkakivet sisältävät kvartsia sekä maasälvää. Hiekkakiven koostumukseen vaikuttaa se, mitä mineraaleja kiven muodostanut hiekka on sisältänyt. Hiekkakivet voidaan jakaa kolmeen ryhmään niiden koostumuksen perusteella: Eniten kvartsia sisältävät hiekkakivet, eniten maasälpää sisältävät hiekkakivet tai runsaasti lietettä sisältävät hiekkakivet.

Hiekkakivet kuuluvat kerroskivilajeihin eli sedimenttikiviin. Kerrostunut kivilaji on muodostunut sään vaikutuksesta.

Väriltään hiekkakivet ovat punertavia, harmaita, vihertäviä tai ruskeita. Värien variaatioita on paljon. Hiekkakivistä muotoutuu usein näyttäviä muodostelmia. Hiekkakiven rakenne on pehmoista, haurasta ja sitä on helppo muokata.

Hiekkakivi on valittu Satakunnan maakuntakiveksi vuoden 1998 kansanäänestyksessä.

Esiintyminen ja käyttö

Moni tuntee Yhdysvaltojen Grand Canyonin. Kanjonin luonnonmuodostamat kivimuodostelmat ovat hiekkakiveä. Crand Canyon avattiin 1893 ja se on tänä päivänä yksi Unescon maailmanperintökohteista, tarkoituksena on säilyttää luonnonperintö tulevillekin sukupolville. Grand Canyon on suuri kanjoni joka on muodostunut coloradojoen virtauksista. Puisto on suosittu matkakohde ja nähtävyys, siellä vierailee vuosittain yli viisi miljoonaa ihmistä ihastelemassa maisemia.

Hiekkakiveä esiintyy Suomessa ja se on yksi tärkeimmistä hyötykivistämme.

Hiekkakiveä muodostuu vesistöjen ympäristöön. Sitä löytyy niin jokien, järvien, suistojen, rannikoiden ja virtauksien yhteydestä.

Hiekkakivi on ominaisuuksiltaan mainio rakennusmateriaali. Sitä käytetään monipuolisesti myös kivityksien teossa. Hiekkakiven muokattavuus tekee siitä mainion materiaalin. Hiekkakivestä valmistetaan hienoja kivilaattoja. Yksi mielenkiintoinen käyttökohde hiekkakivellä on mosaiikki. Mosaiikki on pienistä palasista tehty asetelma tai sommitelma. Mosaiikkia voidaan valmistetaan monista materiaaleista ja hiekkakivi on yksi näistä.